16 Eylül 2012 Pazar

Holga Fotoğrafçılığına Giriş

Instagram fotoğraflarının kare olmasının sebebinin Holga olduğunu biliyor muydunuz? Ya da Instagram gibi günümüzde popüler olan birçok smartphone fotoğraf editleme app'inin Holga'dan etkilendiğini?
Peki nedir bu Holga, nasıl kullanılır, nasıl sonuçlar verir? Holga fotoğrafçılığında acemi okurlarımız için bu yazının genel soruları cevaplamada yardımcı olacağını umuyoruz.

İlk Holga fotoğraf makinesi 1981'de Çin'de üretilmiş. Büyük ölçüde plastikten oluşan gövdesi ve plastik lensi ile düşük bütçeli Çinli kullanıcılara aile ve hatıra fotoğrafı çekmeleri için tasarlanmış bu makine, orta format filmler yaygın kullanımdan kalksa da üretildiği tarihten beri kendine kült bir takipçi kitlesi edinmeyi başarmış.

Holga'nın erken (artık klasik demek de mümkün) modelleri ilk üretildiği tarihte oldukça popüler olan 120 format film kullanıyor. Bu modeller 6 x 4.5 cm en-boy oranı ile çekim yapıyorlar. Kameranın arkasında filmi sardıkça ilerlediğini görebileceğiniz, kaçıncı pozda olduğunuzu gösteren kırmızı bir kutucuk var. Bu formatta 12 poz çekebiliyorsunuz. İlerleyen tarihlerde 35mm ve pinhole gibi Holga modelleri de üretildi ve bu modeller, bizim daha alışık olduğumuz 36lık filmleri kullanıyorlar.

Holga, kontrastı düşük, kenarlara doğru bulanıklaşan ve kararan, bazen ışık sızdıran ucuz ve basit bir makine. İlk bakışta "hata" olarak görülebilecek bu özellikleri sayesinde dünya çapında milyonlarca insan tarafından seviliyor ve kullanılmaya devam ediyor.






Holga, 60mm bir lens ve iki diyafram ayarından oluşuyor. f/8 ve f/11 olan bu diyafram ayarları, Holga makinelerde "güneşli" ve "yağmurlu" olarak değiştirilebilen iki seçenekten ayarlanır. f/8 yağmurlu, f/11 güneşli havalarda kullanılır. Son derece dar olan bu diyafram ayarları dolayısıyla, Holga'yla kapalı havalarda ve akşam saatlerinde flaşsız çekim yapılması önerilmez. Yüksek ASA/ISO lu film kullanmak tavsiye edilir. Pozlama ise 1/100'de sabittir.



Holga Çeşitleri
Orijinal Holga modeli üretildiğinden beri bu model üzerinden çeşitlemeler yapılmış. Bunların içinde tripod takılabilen modeller, flaşlı, cam lensli, pinhole, 3D stereo, panoramik ve twin lens reflex modeller sayılabilir.

Bir Holga modelinin ismi F harfini içeriyorsa bu (örneğin Holga 120FN), bu modelin gövdesinde flaş bulunduğu anlamına geliyor. C harfini içeriyorsa (örneğin Holga 120CFN) bu flaşın renkli olduğu anlamına, G harfini içeriyorsa da (örneğin Holga 120GCFN) lensin cam olduğu anlamına geliyor. 

Aynı şekilde model ismindeki TLR o modelin twin lens reflex olduğu, P o modelin pinhole olduğu, PAN o modelin panoramik bir Holga olduğu, 135 ise o Holga'nın 35mm filmle çalıştığı anlamına geliyor. 



Holga ve 35mm Film
120 format Holga modellerinden birini 35mm film ile birlikte kullanmak, fotoğrafın alt ve üstünün filmin delikleriyle kaplandığı ilginç fotoğraflar elde etmenizi sağlar. 





Holga'da Netlik 
Holga'nın lensinin üzerindeki 4 küçük ikon fotoğrafını çektiğiniz model ya da görüntünün uzaklığını ortalama da olsa ayarlayabilmenizi sağlar. Bir portreye benzeyen ilk ikon, Holga lensini 1 metrelik bir uzaklığa ayarlar. Üç kişilik bir aileyi gösteren ikon, ortalama 3 metrelik bir uzaklık için idealdir. Bir grup insanı resmeden üçüncü ikon ise lensi 6 metreye kadar odaklar. Bir sıradağı resmeden dördüncü ikon, manzara fotoğrafları için kullanılır ve lensi 10 metre ve ötesine odaklar. 



Holga'da Çoklu Pozlama
Holga'da pozlama düğmesi, filmi sarma düğmesinden bağımsız kullanılabildiğinden tüm modellerinde çoklu pozlama yapmanız mümkün. Tek yapmanız gereken filmi diğer poza sarmadan fotoğraf çekmeye devam etmek. Dikkat: Çok fazla üst üste çekim pozunuzun yanmasına sebep olabilir. 





Kısacası Holga bu yazıda kısaca özetlemeye çalıştığımız özellikleri ve ayarları konusunda dikkatli davrandığınız, yüksek ASAlı film kullandığınız ve yaratıcılığınızı kullanmaktan çekinmediğiniz sürece son derece eğlenceli ve farklı sonuçlar elde edebileceğiniz bir makine. Hafifliği sayesinde her yere kolayca taşınması ve kullanım basitliği de cabası. 

5 yorum:

bisikletimiz dedi ki...

Yüksek asa film derken 400,800 gibi değerlerden mi bahsediyorsunuz?

Missy dedi ki...

evet :)

bisikletimiz dedi ki...

teşekkürler :) kapalı havalarda 800 ideal midir? önümüz kış ben de bir tane almak istiyorum o yüzden :)

Sibel dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Missy dedi ki...

ben 800 hiç kullanmadım ama 400'deki deneyimimden yola çıkarak onu tavsiye edebilirim. 800 fazla grenli olabilir.
yine de en garantisi çok kapalı havada çekmemek ya da flaş kullanmak tabi ki.